عضو هیئت مدیره اتحادیه چاپخانهداران تهران میگوید: حجم سفارشات چاپ و بستهبندی چه از داخل و چه از خارج از کشور بسیار است، اما متغییر بودن قیمت ارز و گرانی مواد اولیه دست ما را بسته است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، شاید کمتر صنعتی را بتوان در دنیا یافت که تأثیرگذاری آن بر صنایع دیگر به مانند صنعت چاپ باشد. نقش صنعت چاپ به عنوان یک صنعت مادر و پیشران تولید در بین کلیه صنایع پذیرفته شده و شناخته شده است. نقش این صنعت در کشورمان ایران نیز در بین کلیه صنایع مشهود و مورد توجه است.
صنعت چاپ در رشد تولید ناخالص ملی جزو پنج صنعت اول و از اثرگذارترین صنایع است. در ایران اما این صنعت همواره از مشکلات ریز و درشت رنج برده است، زمانی نبود متولی مشخص و درست برای این صنعت سرچشمه مشکلات بود، زمانی دیکر فرسوده بودن ناوگان و حالا کمبود مواد اولیه، گرانی ارز و نداشتن یک اتحادیه صنفی منسجم.
این روزها نیز که تمامی صنایع کشور از شیوع کرونا در جامعه متضرر شدهاند، چاپ که در سالهای گذشته نیز صنعتی با چهرهای رنگپریده بود، بیمارگونهتر به فعالیت خود ادامه میدهد و مشکلاتش بیشتر و بیشتر شدهاند.
برخی فعالان این صنعت در ماههای اخیر در رسانهها با اعلام خبرهایی چون تعدیل نیروی گسترده، فروش دستگاههای چاپ به دلیل جبران خسارات، نبود سفارشات چاپی، ضررهای اقتصادی ناشی از تعطیلیهای کرونایی و … هشدارهایی را درباره ادامه این صنعت در ایران مطرح کردهاند، برای بررسی وضعیت فعلی صنعت چاپ به سراغ بابک عابدینی عضو هیئت مدیره اتجادیه چاپخانهداران تهران و رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ رفتهایم. عابدینی وضعیت صنعت چاپ در سالهای پیش رو را اصلا مناسب نمیداند و میگوید: در روزگاری هستیم که حجم سفارشات بالاست اما دستمان برای عمل به این سفارشات خالی. این گفتوگو به شرح ذیل است:
* تسنیم: وضعیت صنعت چاپ در روزهای فعلی چگونه است؟ آیا توانستهاید با افزایش نرخ ارز که این روزها مشکلات زیادی را برای صنایع ایجاد کرده، کنار بیایید؟
همکاران ما در صنعت چاپ در ماههای اخیر دچار مشکلات شدیدی شدهاند، مهمترین دلیل این مشکلات نیز نوسانات نرخ ارز بوده که در تامین مواد اولیه ما را دجار مشکل کرده است، متاسفانه در ماههای اخیر محاسبه قیمت تمام شده و درج در قرارداد غیرممکن است، چرا که هر لحظه قیمتها متفاوت است و ما هر روز باید قیمت جدیدی ارائه کنیم.
علاوه بر این عمل به تعهدات کاری و قراردادی به دلیل غیرممکن بودن دسترسی به ارز عملا شدنی نیست، با یوروی ۳۰ هزار تومانی چگونه میتوان به تعهدات عمل کرد؟ قیمتها را نیز ۲۴ ساعت بیشتر نمیتوانیم ثابت نگه داریم بنابراین بسیاری از همکاران ترجیح دادهاند فعلا از ارائه خدمات خودداری کنند، تنها امیدواری ما برگشت تسهیلات ارزی بانک مرکزی است که آن هم در شرایط فعلی بعید است شدنی باشد
* تسنیم: با توجه به سخنان شما به نظر میرسد، حجم سفارشات چاپی در ماههای اخیر کاهش نیافته بلکه افزایش نرخ ارز موجب شده صنعت چاپ نتواند به پذیرش سفارشات بیاندیشد؟
بله، در بحث صنعت بستهبندی ما نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان و کشورهای همسایه چون ترکیه و … نیز با طبق استعلامی که از همکارات گرفتهایم، حدود دو درصد با افزایش تقاضا روبرو بودهایم، نیاز به محصولات چاپ و بستهبندی در ترکیه، عراق، امارات، پاکستان، عمان، قطر و … افزایش داشته است، چرا که به دلیل شیوع کرونا مردم از خریدهای فله و بدون نیاز به بستهبندی خودداری میکنند، مراجعات حضوری به فروشگاهها کاهش داشته است و این فرصتی برای توسعه صنایع چاپ و بستهبندی فراهم کرده است.
اما در ایران متاسفانه نوسانات نرخ ارز و افزایش هزینههای خرید مواد اولیه، دستگاهها و … موجب شده ما نتوانیم از این فرصت استفاده کنیم وگرنه حجم سفارشات کم نیست، اما امکان عرضه نداریم.
از سوی دیگر قیمت محصولاتی که نیاز به بستهبندی و چاپ دارند، نیز افزایش داشته است و بالابردن قیمت خدمات چاپ و بستهبندی منجر به افزایش قیمت بیرویه کالاها در آینده نزدیک خواهد شد.
* تسنیم: گفتید که کشورهای همسایه نیز با افزایش تقاضای بستهبندی مواجه شدهاند و سفارشات دو درصد رشد داشته است، این افزایش منجر به بهبود بازار صادرات ما خواهد شد؟
ببینید، اکنون تقاضا از خارج از ایران برای سفارش محصولات بستهبندی و چاپ بسیار است، زیرا افزایش قیمت دلار در ایران به نفع آنها تمام شده و قیمت تمام شده آنها را کاهش میدهد، اما تمهیدات عجیب و غریب بانک مرکزی برای برگشت ارز حاصل از صادارت و مشکلات و نگرانیهایی که دارد، تمایل برای ورود بسیاری از صادرکنندگان محصولات چاپی به این بازار را کاهش داده است.
*تسنیم: این تمهیدات عجیب و غریب چیست؟
ببنید همه نگران شدهاند که نتوانند ارز را به موقع به کشور بازگردانند و جریمه شوند، طبیعتا عمده تجار دوست دارند که ارز به کشور بازگردد و صادرات رونق گیرد، چون منفعت آنها نیز در این نهفته است، اما فشار حداکثری به سیستم تولید داخلی و صادرکننده موجب میشود که صادرکننده عطای این کار را به لقایش ببخشد.
بهترین اقدام برای رفع این گونه موارد این است که دولت با بخش خصوصی مذاکره کرده و این مسائل را رفع و رجوع کند. امسال فرصت بسیار مغتنمی در سال جهش تولید ایجاد شده است که نباید بگذاریم مشکلات ارز مانع این اتفاق شود.
* تسنیم: وضعیت واردات مواد اولیه چگونه است,؟ برخی فعالان صنعت چاپ از دشواریهایی که در این مسیر وجود دارد و عدم ثبت سفارشها سخن میگویند.
آنهایی که طی ۹ ماه گذشته برای واردات مواد اولیه ثبت سفارش کرده بودند، در یک اقدام غافلگیرانه توسط بانک مرکزی به یکباره تأییدیه دریافت کردند، این امر موجب مشکلاتی شد؛ زیرا بانک به همه واردکنندگان ۱۰ روز فرصت داد که کالا را بخرند و گرنه دیگر تمدید نخواهد شد، واردکنندگان نیز برای تامین ارز خود به بازار روی آوردند و تقاضا در بازار شدت گرفت و این موجب افزایش قیمت دلار شد. اینکه در هفتههای گذشته برخی روزها دلار روزی هزار تومان افزایش قیمت پیدا میکرد، به این دلیل بود. حجم فشار روی بازار ارز برای اینکه هر کس بتواند سفارش خود را به انجام برساند، زیاد شد.
*تسنیم: درباره وضعیت صنعت چاپ و بسته بندی سخن گفتید، از چاپ کتاب و مطبوعات چه خبر؟ چاپخانهداران فعال در ابن بخش چه وضعیتی دارند؟
چاپ کتاب و مطبوعات و محصولات تجاری به دلیل کرونا صدمات بسیاری دیدهاند، به هر حال مراجعات مردم به کتابفروشیها و خرید کتاب کاهش داشته است، از سوی دیگر سفارشات کارت ویزیت که سرمایه خوبی را به این چاپخانهها برمیگرداند، بسیار کاهش یافته است، چاپ تراکتها و تخفیفات نیز به دلیل مشکلات اقتصادی ناشی از کرونا کاهش چشمگیر داشته است، بنابراین سفارشات چاپی در این بخشها اصلاً خوب نیست.
رخی از چاپخانهها در ماههای اخیر یا تعطیل کردند و یا هر سه روز یکبار فعالیت میکنند، قطعا ما در این بخشها به زودی دچار مشکلات تامین حقوق کارگران و … خواهیم شد و موجی از تعدیل نیرو را خواهیم داشت. همچنان که در ماههای ابتدای سال حجم قابل توجهی از کارگران صنعت چاپ بیکار شدند
منبع : تسنیم نیوز
۱۰/۵/۹۹