رئیس اتحادیه صادر کنندگان صنعت چاپ ایران با اشاره به اینکه هزینه‌های تامین مواد اولیه چاپ و بسته‌بندی رونق را از این صنعت گرفته است، گفت: تولیدکنندگان در فروش داخلی خود نیز نتوانسته‌اند طی چهار ماه پول از مشتری دریافت کنند و برای بازگشت ارز صادراتی بین ۶ تا ۹ ماه زمان نیاز دارند.

به گزارش آژانس خبری چاپ و بسته بندی ایران، بابک عابدین در گفتگو با خبرنگار کنفدراسیون صادرات درباره رونق صنعت چاپ و بسته‌بندی اظهار داشت: با توجه به شرایط شیوع ویروس کرونا در دنیا، صنعت چاپ و بسته‌بندی می‌توانست رونق داشته باشد؛ اما متاسفانه شرایط کنونی و برخی مسائل ارزی باعث شده تا صادرکنندگان انگیزه خود را از دست بدهند.

وی ادامه داد: اکنون صادرات در مقابل واردات متوقف شده و تغییرات نابسامان روش بازگشت ارز صادراتی با دگرگونی ذهنی هماره شده است؛ به این معنا که صادرکننده با عدم اطلاعات کافی از روش معاملات برخورد کرده و باعث شده صادرکنندگان انگیزه خود را از دست بدهند.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ ایران ادامه داد: یکی دیگر از موارد عدم رونق این صنعت در شرایط کنونی نیز تامین مواد اولیه برای پاسخ به تقاضای صادراتی است که لغو امکان واردات در مقابل صادرات و اینکه ثبت سفارش‌های ما به مدت طولانی پشت صف تحویل بانک مرکزی و تخصیص ارز قرار می‌گیرد که این امر باعث شده صادرکنندگان این حوزه نتوانند به تعهد خود نسبت به قراردادهای منعقد شده عمل کنند.

وی افزود: یکی از مهمترین وعده‌ها در قراردادهای بین‌المللی، ارسال به موقع کالا است و باید برای آن تضمین ارائه شده و در صورت عدم ایفای آن، جرایم سنگینی باید پرداخت شود؛ بنابراین زمانی که شما نمی‌توانید کالا را به موقع تحویل دهید و از یک تاریخ معقولی هم بگذرد، شما دیگر کار را از دست داده‌اید و برای بار دیگر به شما مراجعه نمی‌کنند.

عابدین با اشاره به کشور ترکیه که یکی از الگوهای ما در صنعت چاپ است، گفت: با توجه به آمار به دست آمده از انجمن چاپخانه‌داران ترکیه، تقاضای صنعت چاپ این کشور ۲۰ درصد رشد داشته است که هم شامل تقاضای داخلی و هم خارجی می‌شود.

وی با بیان اینکه در ایران نیز تقاضای بسته‌بندی به دلیل جلوگیری از واردات برخی محصولات افزایش یافته، افزود: با توجه به اینکه اکنون سال جهش تولید است و بسیاری از بنگاه‌های بخش خصوصی و فعالان این حوزه، تمرکز خود را بر تولید محصولات مشابه داخلی که واردات آنها به سختی صورت می‌گیرد، گذاشته‌اند، تقاضا برای بسته‌بندی افزایش یافته است.

این فعال حوزه صنعت چاپ اظهار داشت: افزایش تقاضا برای چاپ و بسته‌بندی برای تامین نیاز زنجیره کالای مردم، محصولات تولیدی نیاز به بسته‌بندی بیشتری پیدا کردند که از جمله آنها می‌توان به لوازم آرایشی، بهداشتی، ماسک، دارویی، محصولات صنعتی، مواد خوراکی اشاره کرد؛ اما با توجه به مسائل ارزی و مشکلات واردات، مواد اولیه بسته‌بندی بسیار گران شده که این افزایش قیمت حتی در رابطه با محصولات پتروشیمی تولید داخل نیز صادق است.

وی تاکید کرد: گرانول که برای تولید فیلم‌های انعطاف‌پذیر برای بسته‌بندی هایی مثل چیپس، پفک، دارو، شیرینی، شکلات، سرنگ، محصولات پزشکی و از این دست تهیه می‌شود، با رقابتی که در بورس ایجاد شده و سهمیه کمی که در اختیار تولیدکنندگان فیلم بسته‌بندی خام در نظر گرفته می‌شود، میان تولیدکنندگان رقابت ایجاد شده و قیمت فیلم خام که باید روی آن چاپ صورت گرفته و در اختیار کارخانه ها قرار بگیرد از کیلویی ۱۸ هزار تومان در فروردین ماه امسال اکنون به بالای ۵۰ هزار تومان رسیده است.

عابدین تصریح کرد: در کنار مورد یاد شده، مواد مصرفی مثل مرکب و مواد مصرفی که در این زمینه استفاده می‌شود نیز با افزایش قیمت مواجه شده اند که متاسفانه قیمت نهایی کالا را ۷۰ تا ۸۰ درصد برای مصرف کننده نهایی یک محصول افزایش می دهد.

وی ضمن تاکید بر اینکه در شرایط کنونی نیاز به دقت و تعامل بیشتری با بخش خصوصی وجود دارد تا قیمت مایحتاج مردم در حد متعادل باقی بماند، گفت: برای کاهش قیمت بسته بندی، کاری از دست چاپخانه دار بر نمی‌آید؛ چراکه باید مواد اولیه را با قیمت بالا تهیه کند؛ ضمن اینکه اجرت کار چاپ با افزایش زیادی همراه نبوده است.

رئیس اتحادیه صادر کنندگان صنعت چاپ ایران درباره آمار تولید و صادرات محصولات چاپی و بسته بندی نیز اظهار داشت: نمی‌توان خیلی آمار دقیقی در رابطه با تولید و صادرات صنایع بسته‌بندی ارائه کرد؛ اما محصولات و تولیدات ما برای بسته‌بندی چند مدل صادراتی دارند؛ به نحوی که یک سری از صادرات ما به این صورت است که خریدار کشورهای هدف داخل کشور خرید می‌کنند و دلار خود را در بازار آزاد می‌فروشند و ریال به تولیدکننده ارائه می‌دهند و خودشان اقدام به خروج کالا می کنند که در این شرایط، آمار دقیقی از صادرات وجود ندارد.

وی ادامه داد: مدل دیگر این است که خریدار سفارش می‌دهد و ما بر اساس نرخ ارز صادر می‌کنیم یا اینجا پول نقد دریافت می‌کنیم و از آن طرف خریدار ما مواد اولیه وارد می‌کند که اکنون این روش قطع شده است.

به گفته عابدین، مورد دیگر این است که تمام صادرکنندگان برای ارسال کالای خود نیاز به بسته بندی دارند و ما این بسته‌بندی را طبق سفارش آنها انجام می دهیم؛ اما در آمار تولیدات صادراتی، بسته‌بندی به صورت مستقیم لحاظ نمی‌شود؛ بلکه در بخش صادرات کالای دیگر قرار می‌گیرد که در آن بسته بندی شده است؛ لازم به ذکر است که برخی مواقع خود بسته‌بندی گران‌تر از کالا در می‌آید.

وی درباره کشورهای هدف صادراتی صنعت چاپ و بسته بندی نیز گفت: کشورهای هدف صادراتی ما تنها عراق و افغانستان و کشورهای CIS نیست، بلکه کشورهای اروپایی از جمله آلمان، امارات و سوریه نیز از جمله این کشورها هستند؛ اما متاسفانه اکنون با شرایطی مواجه شدیم که مواد اولیه برای تولید این کالای صادراتی نداریم و حتی کارت‌های بانکی که در داخل کشور تولید می‌شوند، مرکب‌های خاص اکلیلی برای رنگ صدفی دارند که در داخل تولید نمی شود و چون اصلاً مزیت تولید در ایران وجود ندارد و واردات آن نیز به مشکل برخورده توان تولید را از دست داده‌ایم.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ ایران درباره زمان معقول بازگشت ارز حاصل از صادرات در صنعت چاپ و بسته بندی نیز گفت: صنعت چاپ و بسته‌بندی با شیوع ویروس کرونا از رونق خوبی برخوردار شده است؛ اما در مقابل، به دلیل مسائل ارزی تامین مواد اولیه این صنعت نیز با مشکلاتی مواجه شده است؛ به خصوص اینکه واردات در مقابل صادرات نیز متوقف شده و این موضوع پروسه تامین مواد اولیه را سخت و طولانی کرده است.

وی افزود: در عین حال، صادرکنندگان این صنعت نیز، توانایی بازگشت ارز حاصل از صادرات خود ظرف مدت ۴ ماه را ندارند؛ چراکه نبود سیستم بانکی و برخی مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد، این امکان را فراهم نمی‌آورد؛ مگر اینکه ارز حاصل از صادرات را به صورت چمدانی وارد کشور کنند که در این صورت، خریداران باید در ایران به صادرکننده دلار تحویل دهند که خیلی معقول نیست؛ چراکه اکنون حمل پول نقد نیز طبق قوانین بین‌المللی یبش از مبلغ مشخصی امکان‌پذیر نیست.

به گفته عابدین، به هر حال همه صادرکنندگان علاقمند هستند ارز خود را همزمان با فروش کالا به کشور بازگردانند تا مواد اولیه مورد نیاز خود را تأمین نمایند؛ اما باید مدت زمان معقولی برای آن در نظر گرفته شود که بر این اساس تصور نمی‌رود از تاریخ صدور پته صادراتی، صادرکننده بتواند زودتر از ۶ تا ۹ ماه ارز خود را برگرداند.
گفتگو از: نیلوفر جمالی

 

۳۰/۷/۹۹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *